Mitalisadetta maakuntiin
Mistä Suomen olympiamitalistit tulevat?
Ylen tekemän artikkelin (8.2.2014) visualisointitaulukosta selviää yhdellä silmäyksellä: yksilöurheilulajien olympiamitalistit tulevat maakunnista ja joukkueurheilijat pääkaupunkiseudulta. Hesari julisti 21.7.2021 Tokion olympialaisten alla, että Helsingistä löytyy yli 60 olympiamitalistia. ”Helsingin jälkeen toiseksi eniten suomalaisia olympiamitalisteja on syntynyt Viipurissa. Myös Kotka, Tampere ja Kuopio ovat tuottaneet kovia urheilijoita”. Jutusta selviää, että HS:n valitsema tilastointitapa syntymäkaupungin mukaan muuttaa mm. kolminkertaisen olympimitalistin Seppo Rädyn helsinkiläiseksi. Juttu oli viimeinen pisara. Tuoreet olympialaiset seitsemällä suomalaismitalilla ja sen mukanaan tuoma ilo ovat hyvä syy tutkia, miten asia oikeasti on. Istuin mieheni kanssa alas ja laskin viime vuosisadan mitalistitaulukoita. Lupaan, että sinäkin tulet yllättymään.
Saadaksemme selvyyttä, mistä suomalaiset olympiavoittajat ovat lähtöisin täydensimme Ylen laatiman taulukon talvikisojen mitalistien synnyinpaikkakunnasta Sotsin, Pyeongchangin ja Pekingin tuloksilla. Aloitetaanpa katsaus yksilölajeista: 260 mitalistista tuli Helsingistä vain 19 mitalistia, Vantaalta saavutettiin yksi mitali, Espoosta ei yhtään. Uudenmaan pienistä kunnista taas napattiin kuusi olympiamitalia. Kun tarkastellaan koko maata, enemmistö olympiamitalisteista tulee pieniltä paikkakunnilta. Toki Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa keskuskaupungit ovat saaneet enemmistön maakunnan mitaleista. Se ei kuitenkaan liene poikkeus kuvasta, koska Oulun ja Rovaniemen kaupunkialueista suurin osa on maaseutumaisemaa.
Asukaslukuun suhteutettuna saavutettiin pääkaupunkiseudulla yksi mitali 51 900 asukasta kohti. Helsingissä tarvittin 33 247 asukasta yhteen mitaliin ja muualla maassa vain 18720 asukasta. Yksilölajien huippu-urheilijat siis syntyvät harvoin pääkaupunkiseudulla ja huomattavasti useammin pääkaupunkiseudun ulkopuolella.
Entäs joukkuelajien huippu-urheilijat?
Suomi oli varsin menestyksekäs joukkuelajeissa viime olympialaisissa. Kolmissa olympialaisissa tuli neljä mitalia. Koska tarkka ajankohtainen analyysi joukkuelajien mitalistien synnyinpaikkakuntien sijainnista olisi vaatinut kaikkien tuoreiden mitalistien paikkakuntien selvittelyä, teen arvion Ylen 2014 laatiman taulukon perustella. Taulukosta löytyy siihenastiset 160 joukkuelajien mitalistia. Heistä 52 on Uudeltamaalta. Pääkaupunkiseutu on tasaisesti edustettuna: 21 mitalistia tulee Helsingistä, 12 Vantaalta ja 12 Espoosta. 1,2 miljoonan asukkaan pääkaupunkiseudulta tuli siis yksi neljännes joukkuelajien mitalisteista, mikä on suhteessa hieman enemmän kuin pääkaupunkiseudun asukkaiden osuus kaikista suomalaisista (5,472 milj. vuonna 2014).
Muiden maakuntien edustus oli hyvin epätasainen. On viisi maakuntaa, joista ei ole yhtään jääkiekkoilijaa ollut mukana mitaliotteluissa ja neljä maakuntaa, joista on vain yksi. Vahvin edustus on Pirkanmaalta (33), Varsinais-Suomesta (16), Pohjois-Pohjanmaalta (10) ja Pohjois-Savosta (10). Näissä maakunnissa mitalistit ovat maakunnan keskuskaupungista: Tampereelta 24, Turusta 14, Oulusta 9 ja Kuopiosta 10 mitalikiekkoilijaa.
Asukaslukuun suhteutettuna saavutettiin talvisissa joukkueurheilulajeissa pääkaupunkiseudulla yksi mitali 23.590 asukasta kohti. Turussa riittii 13.950 asukasta, Tampereella 10.042 ja Kuopiossa 13.360. Oulussa suhde oli sama kuin pääkaupunkiseudulla. Pieni ja pippurinen Rauma on tuottanut kaksi mitalistia, 5.000 asukkaan Säkylä yhden, samoin kuin 11.000 asukkaan Eura. Näitä pieniä paikkakuntia, joista yksi tai kaksi on ponnistanut olympiamitalistiksi löytyykin toisella silmäyksellä Ylen taulukosta yllättävän monta: pienistä jääkiekkokaupungeista onkin nousut enemmän pelaajia olympiamitalistien tasolle (68) kuin pääkaupunkiseudulta (46).
Talviolympialaisten mitalien valossa voidaan todeta, että kovia urheilijoita syntyy kaikkialla Suomessa. Vaikka huippujääkiekko on keskittynyt kaupunkikeskuksiin, pääkaupunkiseutu ei ole parempi tuottamaan joukkueurheilijoita kuin maakunnissa toimivat jääkiekkokeskittymät. Mahdollisuus päästä mitaliin vaihtelee suuresti eri alueilla, mutta lahjakkaita huippupelaajia nousee säännöllisesti myös maaseutukunnista. Yksilölajeissa muu maa on paremmin edustettuna kuin pääkaupunkiseutu. Yksilölajeissa maaseutumaiset kunnat tuottavat huomattavasti paremmin huippu-urheilijoita kuin keskuskaupungit. Jos on saanut kokea, miten hyvin pienten paikkakuntien vapaehtoisvoimin toimiva urheiluvalmennus tukee nuoria ja saa lahjakuudet kukoistamaan, ei ihmettele enää miksi.
Lähteet:
Wikipedia: Luettelo suomalaisista olympiamitalisteista